Jak odstranit zápach z bot

Nepříjemný zápach bot může zkazit radost z nejkrásnějších tenisek. Jak se lze snadno vyhnout takovým problémům?

Jak odstranit zápach z nových bot

Samotné boty mohou také způsobit nežádoucí zápach. K tomu dochází například u nových tenisek, které chytíte čerstvé z krabice. Typická situace: těšíte se na nové boty, ale jakmile je vyjmete z krabice, v tu chvíli je budete chtít okamžitě přivést zpět do obchodu.

Naštěstí nemusíte, zápachu se můžete zbavit. Charakteristické odírání může být způsobeno použitým lepidlem nebo to může být zápach způsobený „gumovým materiálem“, ze kterého jsou vyrobeny podešve. Určitě se bude vyvíjet v průběhu času. Můžete si pomoci větráním obuvi po dobu alespoň jednoho dne venku, například na balkóně.

Proč boty a nohy páchnou

Vůně nových bot je určitě nepříjemný problém, který nás může obtěžovat. Jedná se však především o estetický problém.

Citlivější látkou je určitě nepříjemný zápach, který vychází z bot a který je způsoben samotnými nohami. V tomto případě to nemusí být jen problém, který nás sociálně omezuje. Vůně obuvi může být také zdravotním problémem.

Rozhodně bychom se tedy měli podívat. Hlavní příčinou zápachu nohou, a tím i obuvi jako takové, je pot. Pocení je běžná fyziologická reakce. Platí nejen pro nohy, ale i pro ostatní části těla. Každý se potí, bez ohledu na to, jak je to nepříjemné. Nohy produkují nejvíce potu, protože mají nejvyšší počet mazových žláz.

Ale to, co ještě není jádrem problému, je samotný pot, není problém. Citlivé obtíže nastanou, až když se pot stane doslova živnou půdou pro bakterie. To je příčinou zápachu, protože pot jako takový je 99% vody.

Vůně obuvi může být navíc způsobena plísní. To se projevuje mimo jiné typickým svěděním a zarudnutím kůže. Dalšími projevy mohou být kůže nebo extrémně suchá kůže.

Jak se vypořádat s vůní bot

Adekvátní hygiena by proto měla být základním opatřením proti zápachu. Umyjte si nohy několikrát denně. Používejte kvalitní mýdlo a nezapomeňte ošetřit pokožku mezi prsty, kde se často vyskytují plísňové choroby.

Je také nutné dostatečně často měnit boty a ponožky. Pokud můžete, získejte více párů a vyměňte boty. Jinak není divu, že se v průběhu času může objevit nepříjemné opotřebení vašich oblíbených tenisek.

Totéž platí pro ponožky, které se snadno vyměňují a prají. Nejlepší je koupit ponožky vyrobené z přírodních bavlněných vláken, nejlépe s antibakteriální úpravou. Pokud je pocení nohou problém, určitě je dobré zapomenout na ponožky vyrobené ze vzduchotěsných umělých materiálů.

Pokud stále máte nepříjemný zápach, můžete vyzkoušet speciální spreje na boty, které si můžete koupit v obchodě.

Některé domácí recepty mohou také pomoci s vůní obuvi. Doporučuje se zejména prášek do pečiva a také dětský prášek nebo prášek do pečiva. Jednoduše si je nalijte do bot a nechte je asi den působit.

Pokud vám běžně dostupné metody nepomohou, nebo pokud si všimnete jiných problémů, rozhodně není vhodné se stydět a zdržovat návštěvu lékaře. Podávání botulotoxinu může tento problém trvale vyřešit.


Jak odstranit zápach z bot