Jak vznikly tenisky?

Tenisky jsou boty, ve kterých žije mnoho teenagerů i dospělých. Ale víte, odkud tenisky pocházejí? Pojďme se rychle podívat na jejich historii.

Tenisky, plátno, tenisky jako to bylo v historii

Tenisky jsou boty vyrobené z plátna s gumovou podrážkou. Americká značka Keds je hned za tímto jménem. Z úklidu pak vznikl krásný český výraz „tenisky“. I když se to může zdát jednoduché, definice nuggetů je složitější. Někteří z nás jsou tedy zvyklí nazývat všechny plátěné boty. Mnoho lidí jednoduše označuje tento typ obuvi jako plátno. Další jde do obchodu koupit tenisky. Na druhou stranu by se dalo namítnout, že pojem tenisky označuje pouze tenisky, které nejsou vyrobeny z lnu. Můžeme však přistoupit k myšlence, že název tenisky pro tento typ obuvi se zachoval z doby, kdy technologické možnosti při výrobě atletické obuvi zdaleka nebyly pokročilé. Dnešní tenisky mohou mít plátěný a kožený svršek, takže je také můžeme přiřadit k teniskám. Svědci si také budou pamatovat rok 1984, kdy se na pulty obchodů dostaly slavné boty Prestige. Ačkoli se zdálo, že tenisky vyrobené v tehdejším Československu změnu režimu nepřežijí, značce se podařilo vzbudit zájem. Retro tenisky oslovují nejen ty, kdo si pamatují původní produkci v Československé republice, ale také mladší generaci. A aby mohl být tento obchod s obuví Babylon dokončen, lze sem přidat i další české boty, takzvané víly. Jedná se o cvičení, která se prováděla v zemi, konkrétně ve Zlíně. Pro potřeby spartakiády byly vyrobeny lehké ručníky. Ukázaly se jako cvičební boty a staly se nezbytnou součástí cvičebního oblečení školních dětí.

Tenisky, které by neměly být Kedsky

Za původní plátna odpovídá anglická společnost Liverpool Rubber Company. Navrhla je jako plážové boty již v roce 1830. Dalšími známými teniskami jsou značky Converse. K značné popularitě těchto bot přispěl také basketbalista Chuck Taylor, který se stal jejich velvyslancem. Ty se však nenazývají tenisky. Termín „Conversky“ se pro ně jednoduše používá a odráží jméno výrobce. Conversky se stal konceptem, slavný model All Star dodnes téměř nezměnil svůj vzhled. Konečně tenisky, jak je známe, sledovaly scénu v roce 1916, tedy ty, kterým značka Keds dala své původní jméno. Byly také vyrobeny jako sportovní obuv. Většinou je nosili hráči baseballu a byly velmi běžné jako dětské boty pro sportovní třídy. Původně se nenazývali Keds. Zakladatelé chtěli pro svou značku název Peds. Slovo Ped pochází z latiny a znamená „noha“. Nechybělo tedy mnoho a kultovní boty bychom mohli nazvat více „trsátky“. A abychom vás trochu zmátli v plátnové terminologii, pro úplnost dodáváme, že značka Keds původně nazvala jejich boty na boty (od „plížení“ nebo plížení). Gumová podrážka umožňovala velmi tichý pohyb.

Jak byly tenisky vyrobeny

Femme fatale v teniskách

Jak je patrné z předchozích odstavců, svět byl ohromen skutečnými „drby“. Paradoxně to nebyly módní trendy, ale nedostatek, který je rozšířil na veřejnost. V jeho době byl větší zájem o kožené boty. Avšak v době nedostatku během druhé světové války byly plátno a guma vhodnou náhradou za vysoce kvalitní materiály. Světová válka koneckonců vyprodukovala české tenisky. Boty sem přišly mimořádně zvláštním způsobem: americká letadla vrhala do oblasti látky jako humanitární pomoc. Nebylo to daleko od Kedskek k teniskám . A také aby se tenisky staly skutečným módním hitem. A tento obraz si uchovali dodnes. Koneckonců, jedná se o boty, které mnoho slavných žen milovalo také tenisky, děti tancovaly v Hříšném tanci, které nosila sladká Marilyn Monroe a legendární Audrey Hepburn. Tenisky samozřejmě nejsou jen dámskou záležitostí, značku Converse v 90. letech propagoval také Kurt Cobain, frontman skupiny Ary Nirvana. V průběhu historie se objevilo mnoho kultovních značek, jako je Vans. Tenisky Vans se v USA vyrábějí od roku 1966. Ať už tyto boty nazýváme tenisky, tenisky nebo plátno, mají své stálé místo v historii a v botníku mnoha žen a mužů.