Jak daleko jde historie tenisek?

Pohodlné tenisky jsou dnes samozřejmostí. Ale než byl výrobní proces dokonalý, mnoho lidí si mnulo nohy. Naštěstí si tento pocit již nelze pamatovat. Tak tomu bylo na začátku 18. století, kdy byla zahájena výroba. Předchůdci tenisek byly tenisky, které jsou typické pro jejich gumové podrážky. S rokem 1830 přicházejí plátěné boty - boty s gumovou podrážkou o tloušťce asi 8 nebo 9 mm, na které je plátno provedeno bez kývání po stranách.

Americká gumárenská společnost, později známá jako Uniroyal (nyní koupená společností Michelin), se podílela na výrobě speciálního kaučuku pro podrážky obuvi již v roce 1892. Gumárenské společnosti se snažily, aby byly kroky lidí pohodlnější a pohodlnější pro jejich nohy. Z tohoto důvodu byly do tenisek přidány bohatší plátěné topy - a tak byly tenisky vytvořeny. Na konci 19. století je nosili hlavně bohatí lidé, kteří hráli tenis nebo kroket. To vše změnila americká společnost Keds, která s teniskami poprvé vyšla v roce 1916.

Jeho název pochází z latiny „peds“ , což znamená „noha“ . Protože již existovala značka se stejným názvem, změnilo se pouze první písmeno a narodil se název „Keds“. Tato společnost vznikla sloučením 30 značek obuvi od společnosti US Rubber Company. Původně byly tenisky určeny pro plážové oblečení, pak pro sport, poté se setkaly s celosvětovým zájmem o každodenní nošení.

To se stalo během druhé světové války, kdy svět ovládl nedostatek vysoce kvalitních materiálů. Při výrobě kožených bot se používalo plátno a guma. Největším lákadlem však zůstává skutečnost, jak se tyto boty dostaly na území Čech. V době, kdy nás zasáhla nejhorší válka, je americká letadla havarovala spolu s humanitární pomocí.

Pravděpodobně jste už někdy slyšeli pojem „tenisky“ . V historii tenisek je toto jméno spojeno s vůbec první botou s gumovou podrážkou. Název pochází z anglického překladu slovesa "sneak" = "plížit se" . Vzhledem k tomu, že podešev byla vyrobena z pryžového materiálu, bylo možné chodit v botách v naprostém tichu. To způsobilo, že Stvořitel určil jeho jméno. Pro mnohé z nás jsou tenisky vodítkem k dětství. Pro své typické pohodlí však měli rádi nejen děti, ale i dospělé. Kulatý odznak chrání kotník před nárazy, ventilační otvory nohy před pocením, při chůzi nic nezaklapne. To jsou důvody, proč si vybrat tenisky.

Výroba tenisek Vans